stem logo new

 

GIP 6ET

Mijn eindwerk is de graafmachine. Deze wordt elektropneumatisch gestuurd.

De bedoeling van mijn eindwerk is eigenlijk om een simulatie te maken van een echte graafmachine. In mijn eindwerk schept hij zand of stenen uit een bakje en rijdt hiermee naar een ander bakje om het daar te lossen. De bediening van de graafmachine is met een joystick. Ik heb hierdoor wel veel geleerd, bijvoorbeeld de techniek van zand opscheppen. Als ik dit in de toekomst nog eens zou maken zou ik nog wat meer aan het mechanische gedeelte werken.

 

Bryan Castelein

bryan-999
bryan-999 bryan-999

Voor mijn geïntegreerde proef maakte ik een dry-carwash. Deze dry-carwash had eigenlijk dezelfde werking als een carwash maar dan met lucht. De reden daarvoor is dat het project op kleinschalig niveau moest worden uitgevoerd en dat water en elektriciteit niet makkelijk te combineren vallen. Ook heb ik een nieuw systeem gebruikt om mijn project te automatiseren. Dit beckhoff systeem was een nieuwe aanwinst van een oud-leerling. Doordat het systeem zo nieuw was kon er ook amper iemand mee werken. Gelukkig had die oud-leerling ook een dagje beckhoff gewonnen, en zo konden we ermee leren werken. Ik heb enkele problemen gehad, maar heb het toch tot een goede einde kunnen brengen. Het was een leuk project om te doen.

Kenji Geryl

kenji-999
kenji-999 kenji-999

Het doel van mijn GIP is het persen van blikken en die blikken transporteren naar een vuilnisbak door middel van een transportband. Het was een leuk eindwerk om mijn zesde jaar mee af te sluiten.

Florian Larock

florian-999
florian-999 florian-999

Mijn eindwerk is een energieaudit uitvoeren voor een bedrijf uit Veurne en op basis van die energieaudit de elektrische installatie aanpassen, zodat het verbruik ervan daalt. Een energieaudit is eigenlijk een berekening van alle verbruikers in deze installatie. Dus dit wil zeggen dat alles wat ze verbruiken berekend wordt, en op basis daarvan kijken we wat we kunnen aanpassen om dit verbruik te doen dalen. Enkele aanpassingen zijn: bewegingsmelders gebruiken in plaats van schakelaars. Klokken inschakelen, zodat de installatie niet onnodig in werking treedt. Ik heb geleerd dat er in de praktijk veel meer dingen bij komen kijken dan alleen de schakeling zelf uitvoeren. Ik heb ook ondervonden dat een juiste communicatie erg belangrijk is!

Bjarne Peeren

bjarne-999
bjarne-999 bjarne-999

Mijn eindwerk bestaat uit 3 delen: het beveiligen van een winkel, het programmeren van een domotica-installatie en het programmeren van een ondergrondse parking. Voor het alarmsysteem ben ik naar Vandecasteele Security gegaan. Daar hebben we samen het alarmsysteem geprogrammeerd. Voor het domoticasysteem ben ik naar de VDAB in Brugge gegaan. Daar heb ik leren werken met ETS4 software. Ik heb ook een koppeling tussen mijn domotica en alarmsysteem gemaakt. Wanneer er een alarmsituatie plaatsvindt dan wordt er een rookmachine in werking gesteld.

Aron Sirjacobs

aron-999
aron-999 aron-999

Mijn GIP is een drankautomaat. De gebruiker heeft keuze uit vier verschillende soorten blikjes, die elk op een helling geplaatst worden met een bakje dat op vier wieltjes loopt en aangedreven wordt door een elektrische motor. De detectie gebeurt aan de hand van sensoren. De blikjes worden tegengehouden door pneumatische cilinders. Als de helling leeg is zal het lampje beginnen te knipperen en zal deze keuze niet meer kunnen geselecteerd worden. Het is zeer leerrijk want alle vakken komen aan bod.

Thomas Velghe

thomas-999
thomas-999 thomas-999

voor mijn GIP heb ik een miniatuur van een bovengrondse parkeergarage in elkaar gestoken. In mijn bovengrondse parkeergarage maak ik gebruik van automatische schuifpoorten die met optische sensoren worden bediend. Ik maak ook gebruik van een lift die auto’s van het gelijkvloers naar de eerste verdieping kan brengen en ook andersom. Op mijn lift heb ik een lichtscherm geïnstalleerd en dit voor de veiligheid. Zodra er een auto achteruit rijdt tijdens de werking van de lift zal de lift stoppen en zal er een alarm afgaan. Voor mijn verlichting in mijn GIP gebruik ik een schemerschakelaar, dit om te vermijden dat de lichten niet meer branden wanneer er genoeg licht is. Als er ook niemand in de parking is zullen de lichten niet aan gaan. Aan de ingang van mijn parking hangt er ook een vrij /vol display. Zo kan je zien of de parking nog vrij is of niet.

Dieter Vergote

dieter-999
dieter-999 dieter-999