stem logo new

 

GIP 6MVT

Als eindwerk hebben wij een hoogkipbak gemaakt .

Dit is een bak die om zichzelf kan kippen. Wij maken deze hoogkipbak voor de oom van Matthijs. Hij zal hem gebruiken om graan, mest en andere grondstoffen mee te scheppen. De hoogkipbak bestaat uit een onderstel en de bak zelf. Siebe heeft vooral gewerkt aan  het onderstel en Matthijs aan de bak zelf. Tijdens de praktische realisatie hebben we wat problemen ondervonden bij het lassen van het grondmes omdat dit uit gardox is gemaakt .

 

Matthijs Timmerman en Siebe David

matthijs en sie...
matthijs en siebe-999 matthijs en siebe-999

Samen hebben wij beslist een hydraulische pers te realiseren. De grootste toegevoegde waarde die  wij aan de pers gaven is dat deze ook stukken uit elkaar kan trekken. Een bijkomende toegevoegde waarde is dat ze gemakkelijk verplaatsbaar is. Een hydraulische pers is een universele machine die je in bijna elke werkplaats terugvindt. Een hydraulische pers kan gebruikt worden om iets recht te duwen dat krom was (of omgekeerd), een spiebaan te persen, een klein stuk uit elkaar te trekken, een mal in te spannen en een dunne plaat in een bepaalde vorm te plooien. Indien je dat wenst kan onze hydraulische pers, door het toevoegen van een koker, nog omgevormd worden naar een kleinschalige blikken- of afvalpers. Door dit eindwerk samen te realiseren hebben we vooral leren samenwerken met elkaar. De specificaties van de machine zijn: drukkracht 10 ton, trekkracht 5 ton, slag cilinder: 500 mm, maximale afmeting van de in te brengen stukken:  800 mm x 1500 mm, druk 180 bar.

Dries Balloey en Armand Syryn

armand en dries
armand en dries armand en dries

Voor de GIP hebben wij een blikkenverbrijzelaar gemaakt. Wij hebben dit gemaakt omdat nog niemand anders hier in deze school dit heeft gemaakt. Hij  is voornamelijk vervaardigd uit staal S235JR  en Hardox 500. Wij hebben eerst een tafelconstructie gemaakt en daar staat een bak op, met kuip om de blikken te verbrijzelen. Je moet eerst het deksel dicht doen vooraleer je hem kan starten. In de trechter doe je natuurlijk eerst je blikken. Aan de onderkant van de tafel is er een opvangbak voor de blikken die er verbrijzeld uitkomen. Als wij een nieuwe zouden maken zouden wij de tafel kleiner maken of het gat waar de blikken door vallen groter. Wij hebben hier en daar kleine problemen gehad, maar die waren snel opgelost.

Davy Breynaert en Jordan Roels

jordan en davy
jordan en davy jordan en davy

Voor mijn GIP heb ik dit jaar een spiebaanpers ontworpen en vervaardigd die onze oude handpers moest vervangen. Zoals de naam al duidelijk maakt dient deze pers om spiebanen te steken, dit zal gebeuren in aluminium tandwielen die  we vervaardigen in de werkplaats. Het praktisch verloop is zeer goed en op schema verlopen, het was wel lang wachten op enkele pneumatische onderdelen. Het moeilijke aan dit eindwerk was het zelf ontwerpen van de machine, niemand eerder heeft ooit een pneumatische spiebaanpers vervaardigd.

Tuur Vandekerckhove

Dit jaar realiseerden wij de kartonpers. De bedoeling van de kartonpers is om een grote hoeveelheid karton te persen tot een kleine baal karton. De machine werkt als volgt: een cilinder die aangedreven wordt door een elektromotor duwt een drukvlak naar beneden die aan die cilinder hangt. Dat drukvlak perst het karton in een metalen bak van constructiestaal. De praktische en theoretische realisatie van de kartonpers is goed verlopen. Wij beiden zullen volgend jaar nog een stapje verder gaan en een bachelor opleiding volgen in Kortrijk. Daar zullen we de richting mechanische ontwerp- en productietechnieken volgen.

Jorne Cambier en Beau Depinois