stem logo new

GIP 6ET

Ik koos als GIP de skilift. Deze werkt op een driefasige asynchrone motor. Deze laat ik draaien aan de hand van een frequentieregelaar. Ik maak deze GIP op maquette. Ik wil met de skilift personen van beneden de berg naar boven transporteren. Een telprogramma zorgt ervoor dat het aantal passagiers geregistreerd wordt. Ik heb bij de skilift twee bedieningen: een manuele en een automatische. De manuele bediening zorgt ervoor dat ik zelf kan kiezen wanneer de skilift start en wanneer ik die laat stoppen. Dit gebruikt men bij onderhoud. De automatische bediening zorgt ervoor dat aan de hand van een telprogramma de personen worden geteld die de skilift gebruiken. Als ik het werkstuk opnieuw zou maken, zou ik een betere planning maken, en zou ik meer informatie verschaffen over de frequentieregelaar en zou ik meer gestructureerd werken.

Dillen Amelynck

dillenamelynck
dillenamelynck dillenamelynck

 

Mijn GIP is een automatisatie robotarm. De robotarm kan je op twee manieren bedienen: handmatig met behulp van joysticks of automatisch. Het doel is om houten blokjes te verplaatsen van het ene gebied naar het andere. De robotarm wordt gestuurd door twee joysticks, de ene stuurt de lineair pneumatische cilinder en de andere stuurt de vijf motoren van de robotarm.
In het automatisch gedeelte druk ik op een knop en de robotarm zal een blokje nemen, verplaatsen en weer afzetten. Dit alles is gestuurd door een PLC.
Als ik mijn GIP opnieuw zou maken dan zou ik een sterkere robotarm gebruiken.

Sven Breem

svenbreem
svenbreem svenbreem

 

Als GIP maak ik een broodautomaat.
Die wordt bediend door op de drukknop te drukken, en zo kan je het brood naar keuze ontvangen. Ik gebruik drie 6V DC-motortjes om het brood van de toonplaats naar de transportband te schuiven. De grote transportband wordt dan gebruikt voor het brood, dat via de 6V DC-motortjes naar het luikje wordt vervoerd. Wanneer het brood in het luikje valt kan je het brood eruit halen.
Dit proces wordt gestopt wanneer je het luikje te vroeg hebt open gedaan, je moet dan eerst het luikje terug dicht doen vooraleer het proces terug verder loopt.

Diederik Deburghgraeve

diederickdeburg...
diederickdeburghgraeve diederickdeburghgraeve

 

Als geïntegreerde proef heb ik een geautomatiseerd proces voor het stapelen van dozen gemaakt. Dit proces werd verwezenlijkt aan de hand van verschillende technieken. Het werd gemaakt met transportbanden die aangedreven worden door frequentieregelaars en een Siemens PLC 1200 die voor de sturing van het proces zorgt. Ook werd er gebruik gemaakt van pneumatische onderdelen die het stapelen van de dozen realiseerden . Ik heb eruit geleerd dat programmeren wel leuk is maar niet simpel, en dat niet alles loopt zoals je wil. Als ik dit werkstuk opnieuw zou maken zou ik meer letten op de afwerking van bepaalde onderdelen die ik gemaakt of geplaatst heb, maar ik ben heel tevreden over mijn resultaat.

Simon Decock

simondecock
simondecock simondecock

 

Mijn eindwerk is een grijpmachine met beren, die je moet proberen te grijpen door middel van een grijparm. Het is gebaseerd op een machine zoals in een pretpark, maar alle grijpmachines worden daar puur elektrisch gestuurd, mijn grijpmachine zal pneumatisch werken.
Wanneer je een muntje in de machine steekt gaan de LED's aan, dan pas kan je de grijparm op een x-y-as laten bewegen. Eenmaal je de juiste x-y-positie gevonden hebt, dat is wanneer je de laatste drukknop loslaat, gaat de grijparm naar beneden en grijpt hij wanneer hij in zijn diepste punt is. Als je de beer gegrepen hebt kan je die dan aan de zijkant uithalen. Ik heb heel veel bloed, zweet en tranen in mijn GIP gestoken maar het was de moeite waard! Als ik opnieuw zou beginnen, zou ik een eenvoudigere mechanische constructie gebruiken omdat ik veel tijd besteed heb aan de constructie.

Tibeau Denamur

tibeaudenamur
tibeaudenamur tibeaudenamur

 

Ik heb dit jaar als eindwerk het automatisch telsysteem gemaakt. Ik heb geleerd hoe pneumatiek in elkaar zit. Ook heb ik hierdoor de mogelijkheid gekregen om te programmeren met de nieuwe logo versie 8. Als ik het werkstuk opnieuw zou maken zou ik een beter systeem bedenken voor het afzonderen van de bouten.

Dries Hoorelbeke

drieshoorelbeke
drieshoorelbeke drieshoorelbeke


Ik heb dit jaar als eindwerk het automatisch magazijn gemaakt. Ik heb geleerd hoe het pneumatisch gedeelte kan samengevoegd worden met het elektrisch proces. Mijn programmatie gebeurt via een Beckoff PLC. Als ik het werkstuk opnieuw zou maken zou ik het mechanisch gedeelte iets beter uitvoeren, want er is nog wat trilling door mijn motor.

Brecht Vandecasserie

brechtvandecass...
brechtvandecasserie brechtvandecasserie

 

Dit jaar heb ik als geïntegreerde proef een geautomatiseerde parkeergarage met toegangscontrole gemaakt. Dit proces wordt verwezenlijkt door verschillende technieken. De poort werkt zowel manueel als automatisch. Manueel wil zeggen dat een werknemer de poort bedient door middel van drukknoppen. Het automatische proces werkt aan de hand van reflectiesensoren. De verlichting werkt via een lichtsensor. Dit wil zeggen dat als het donker wordt, de verlichting inschakelt. Er is een vrij/vol signalisatie die aanduidt of er nog plaats is in de garage. Ik heb eruit geleerd dat je beter moet plannen.

GjannyVermander

gjannyvermander
gjannyvermander gjannyvermander