stem logo new

Bedrijvendag met 3HB en 3HT

Het derde jaar hout legde op vrijdag 22 mei enkele bedrijfsbezoeken af. Om praktische redenen werd de groep opgesplitst. 3HB en 2 leerkrachten bezochten in de voormiddag Interwest en in de namiddag Meubels Pauwels, 3HT en 1 begeleider deden dezelfde bezoeken in de omgekeerde volgorde.
Ons bezoek aan het sociaal-economisch bedrijf Interwest te Veurne werd geleid door hun commercieel directeur. Het werk van die man bestaat erin om zoveel mogelijk arbeid te genereren voor de 400 werknemers en dit is in de huidige economische conjunctuur geen sinecure. Er is vooral concurrentie van de lageloonlanden. Ons traditioneel beeld van zo'n beschutte werkplaats is sterk verouderd en het is vooral dankzij creatieve initiatieven dat zij het hoofd boven water kunnen houden. Er is nog altijd simpel verpakkingswerk en er zijn nog eenvoudige manuele werken maar onze core business die dag was hun schrijnwerk- en garnieringafdeling voor een honderdtal man. Zij produceren volledige boxspringbedden en zij beschikken daarvoor over een modern machinepark en professionele werkbegeleiders passen het werk aan aan de noden en mogelijkheden van hun werknemers. Onze leerlingen waren toch wel onder de indruk van het 'volwaardige' werk. Daarnaast heeft dit bedrijf ploegen die extern aan groenzorg doen, enclaves die in andere bedrijven eenvoudig en repetitief werk uitvoeren en nieuw is dat zij ook een schilder- en renovatieploeg hebben die projecten bij klanten uitvoert.
Tijdens de middag hadden we met beide klassen afgesproken in het park van Veurne om er onze boterhammetjes op te eten. De leerlingen zakten vlug af naar het speelpleintje en op het zand ontstond er out of the blue een worstelwedstrijd. Het verliep allemaal heel sportief en onze jongemannen konden hun spieren laten rollen en hun martial arts showen. Zelfs de drie meisjes lieten zich niet onbetuigd en startten een vechtcompetitie onder elkaar. Toen ze allemaal afgemat waren, konden we het bezoek aan een volgend bedrijf aanvatten.
Het bedrijf Meubels Pauwels uit Veurne is state of the art in de meubel-op-maat-productie met aan het roer, inderdaad, een ex-leerling van ons VTI. Zij produceren keukens, badkamers, bureaus en winkelinrichting. Hij stelde ons zijn bedrijf voor als een kleine KMO met een hart en een ziel. Het hart is voor de klant die op zijn wenken bediend wordt, die nauw bij het proces betrokken wordt en een exclusief product tegen de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt.
De ziel is het feit dat de vijf werknemers, echte stielmannen, verantwoordelijk zijn voor het hele productieproces tot en met de plaatsing bij de klant. De ziel is ook de filosofie die dit bedrijf economisch, ergonomisch en ecologisch maakt: warmte wordt met het strikte minimum van gemalen houtafval geproduceerd, meer dan 200 zonnepanelen zorgen voor de elektriciteit, het machinepark is vrij recent, veilig, spaarzaam met de grondmaterialen en heel logisch in de fabriek opgesteld. Er is een heel goeie stofafzuiging zodat er zonder masker kan gewerkt worden, een gezellige refter of een zonnige bank buiten helpt bij de middagpauze,...
De bedrijfsleider gaf ons een enthousiaste en leerrijke rondleiding en drukte de leerlingen op het hart dat zij in het VTI echt wel de beginselen van het schrijn- en meubelwerk zullen leren . Deze basis is nodig om ergens aan de slag te kunnen. In het werkveld zullen ze dan hun stiel verfijnen en zullen ze dan vooral nog aan een veel sneller en lastiger tempo moeten wennen.
Tijdens de terugweg hoorde ik enkele leerlingen mijmeren over een eventuele toekomst in zo'n bedrijf. Meubels Pauwels had inderdaad indruk gemaakt.

pw1
pw1 pw1
pw2
pw2 pw2
pw3
pw3 pw3
pw4
pw4 pw4
pw5
pw5 pw5
pw6
pw6 pw6
pw7
pw7 pw7
pw8
pw8 pw8
pw9
pw9 pw9
pw10
pw10 pw10